28.07.2014
12:09
5449

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 12.00 понедельника, 28 июля.

Приводим текст языком оригинала.

 

 

Інформація щодо авіакатастрофи

 

Експерти комісії з вивчення причин авіакатастрофи Боїнга-777 повідомили, що дані із бортових самописців вказують на те, що причиною руйнування і падіння літака стала «масова вибухова декомпресія» внаслідок численних осколкових уражень від ракетного вибуху.

Учора група міжнародних експертів і співробітників ОБСЄ була недопущена терористами до місця аварії малайзійського Боїнга-777 в районі Шахтарська Донецької області. Українська армія впритул наблизилася до місця аварії, але активних бойових дій у цьому районі не проводить.

У комюніке Європейського поліцейського бюро висловлено сподівання на якнайшвидше покращення умов роботи слідчих на місці аварії малайзійського лайнера в Україні, а також констатовано, що район катастрофи досі не розглядався терористами, які поки що контролюють цей район,  як місце злочину.

Військові дії в зоні конфлікту

 

Збройні сили України ведуть активні наступальні дії на райони, тимчасово підконтрольні російським найманцям.

Учора літаки повітряних сил ЗСУ завдали удари по скупченнях терористів, знищивши велику кількість бронетехніки та живої сили бойовиків.

Це дозволило активізувати наступ сил АТО та звільнити Дебальцеве та стратегічно важливу висоту Савур-Могила, з якої бойовики постійно вели обстріл позицій українських силовиків. Також наші військові увійшли в Шахтарськ, Торез та Лутугіне. Зараз тривають бої за повне звільнення Первомайська та Сніжного. Підрозділи Збройних сил та Національної гвардії закріпилися на околицях Горлівки та готуються до її звільнення. Контроль над цими територіями дозволить оточити та знешкодити донецьке та горлівське угруповання терористів. Окрім цього, підрозділи високомобільних десантних військ провели рейдові дії в напрямку Рідкодуб, Логвіно та Тернове. Там знищено блокпости та вогневі точки супротивника.

У Горлівці залишки бандформувань з установок «Град» та мінометів хаотично обстрілюють житлові квартали, внаслідок чого гинуть мирні жителі. Ці обстріли терористи видають за дії українських військових.  Проте провокації бойовиків вже розкрито місцевими активістами, які оперативно повідомляють представників АТО про всі вчинені злочини та інформують їх про наміри бандитів.

Також є інформація, що терористи замінували виробничі приміщення концерну «Стірол» у Горлівці.

Відступаючи, терористи 24 рази обстріляли блокпости та позиції підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Луганськ, Новий Світ, Маринівка, Амвросіївка, Комісарівка, Придорожне.

Терористи продовжують руйнувати інфраструктуру. Так, у м. Горлівці терористи підірвали колію 2-го кілометру залізничного перегону «Микитівка-Байрак», зруйнували автомобільний міст в напрямку с.Микитівка. Там повалені елементи конструкції, які перешкоджають залізничному сполученню між станціями Микитівка – Горлівка, Микитівка – Байрак.

На українсько-російському кордоні в межах Донецької та Луганської областей протягом доби терористи постійно обстрілювали позиції прикордонних підрозділів та сил АТО, в тому числі з території РФ, зі стрілецької зброї, мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню.

Учора протягом 4 з половиною годин з району населеного пункту Черніков Російської федерації з мінометів та гаубиць обстрілювався прикордонний пункт пропуску «Довжанський» в Луганській області. Загалом по українським прикордонникам було випущено понад 250 снарядів. В результаті обстрілу вбито 4 та поранено 2 прикордонники.

За інформацією військового представника НАТО, США передали у розпорядження Альянсу розвідувальні дані, які свідчать про ракетні удари з території Росії по Україні. Зокрема, адміністрація президента США представила 4 супутникові фотознімки, розсекречені офісом директора національної розвідки, які підтверджують факти обстрілів української території з боку Росії (датовані 21-26 липня).

Зберігається загроза нанесення артилерійських ударів по силам АТО, що діють в прикордонних районах України, з використанням вогневих засобів, які розосереджені в районах російських н.п. Матвеєв-Курган, Куйбишеве, Міллереве та Новошахтинськ.

Поблизу села Новий Світ Донецької області українські військові прийняли бій з групою бойовиків. Під час бою нашим військовим вдалося знищити групу  снайперів терористів.

За інформацією Міністерства оборони, постачання продовольства, води, медикаментів і боєприпасів бригадам, які мужньо тримають оборону у прикордонних районах Луганської області, відновлено (72-ї механізованої і 79-ї аеромобільної бригад).

Вздовж Державного кордону України літаки-розвідники ВПС РФ Су-24МР проводять розвідувальні польоти з метою спостереження за діями підрозділів сил АТО, викриття і уточнення об’єктів для їх ураження групами терористів.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

 

Продовжується відновлення трансляції українських телеканалів у звільнених населених пунктах. Так, з початку АТО з 10 захоплених терористами телевеж 7 вже контролюється Україною. Зокрема, вчора у Лисичанську Луганської області відновлено трансляцію українських телеканалів.

Посилюється спротив місцевого населення російським найманцям. Члени Донецького осередку Всеукраїнської громадської організації інвалідів чорнобильської катастрофи «Чорнобиль-єдність» звернулися до терористів з вимогами скласти зброю і покинути територію України.

У Донецькій області терористи продовжують утримувати дітей-сиріт в якості заручників. Це 135 хворих дітей з Донецького міського та обласного дитячих будинків, а також Макіївського будинку «Малятко», де перебувають ВІЛ-інфіковані діти. Бойовики в категоричній формі забороняють вивозити дітей із зони АТО.

Міжнародна ситуація

 

Голова Європейської Ради Герман  Ван Ромпей закликав прем'єр-міністрів країн-членів ЄС доручити послам в Євросоюзі 29 липня ц.р. проголосувати за додаткові секторальні санкції проти Росії від імені своїх держав. У такий спосіб питання про розширення обмежувальних заходів щодо РФ буде вирішене на рівні постійних представників без проведення позачергового саміту ЄС.

Глава Міністерства закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив про те, що попри очевидні економічні втрати для німецького бізнесу, офіційний Берлін готовий піти на запровадження секторальних санкцій у випадку продовження Росією її курсу на дестабілізацію ситуації в Україні. Віце-канцлер ФРН, міністр економіки Зізмар Габріель також закликав ЄС якнайшвидше ухвалити чергові санкції проти РФ та російських посадовців, олігархів та підприємців, які підтримують діяльність т.зв. «ДНР» та «ЛНР».

 

Новости партнеров

Загрузка...