name
Марина Курапцева
02.12.2016
599

«Відрадна бібліотека». В столиці показали, як треба підтримувати культуру

29 листопада в Солом’янському районі міста Києва на проспекті Відрадному відбулася значуща для культурної сфери столиці подія — відкриття бібліотеки сімейного читання № 13 після ремонту.

Свято відкрив голова Солом’янської РДА Максим Шкуро, який зазначив, що відкривається «не просто найкраща бібліотека, а єдина повністю відремонтована та реставрована». «Це не просто бібліотека, а справжній сімейний клуб Відрадного та всього Солом’янського району», − підкреслив Шкуро, вітаючи колектив закладу та читачів з відкриттям бібліотеки.

Коли прийшов час перерізати червону стрічку біля входу в оновлений заклад, зима в столиці розгулялася не на жарт, засипала гостей снігом, та, незважаючи на погоду, гарний настрій в той день був постійним супутником кожної причетної до свята людини.

«Наша родина дуже чекала на відкриття бібліотеки, — розповіла кореспонденту DonPress місцева мешканка. — В мене є онук, студент, якому часто треба звертатися до різноманітних довідників та іншої літератури у процесі навчаня. А маленька правнучка дуже зрадіє дитячим книжкам! Дякую всім, хто доклав зусиль до відкриття такої чудової бібліотеки!».

Історія

«Бібліотека № 13 відкрита в 1968 році на проспекті Власа Чубаря в Жовтневому районі міста Києва. Будучи до 2001 року філією Центральної бібліотеки імені М. Лермонтова Жовтневого району, бібліотека проводила просвітницьку та ідеологічну роботу серед інтелігенції, робітників та молоді. В час проголошення Незалежності України, в 1991 році проспект було перейменовано на честь історичної місцевості та житлового масиву, яким він пролягає - у проспект Відрадний. Бібліотека залишалася популярним серед місцевих жителів місцем просвітництва та проведення культурного дозвілля. Тут збиралися краєзнавці, прихильники збереження традиційної культури та народних ремесел, проводились зустрічі народознавчої тематики», — розповіла директор бібліотеки Тамара Григорівна Євенко.

На підставі Розпорядження № 198 від 15.11.2001 року Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації створена нова централізована бібліотечна система району, до складу якої увійшли 7 публічних бібліотек колишнього Жовтневого району м. Києва. В їх числі була і бібліотека № 13. В складі централізованої бібліотечної системи району почався новий етап в житті бібліотеки № 13, — було оновлено фонди більш ніж на 50%, охоплено бібліотечним обслуговуванням навчальні заклади (школи і дитячі садки) мікрорайону. Шляхом впровадження нових, цікавих форм і методів роботи збільшено кількість нових відвідувачів», — додала Тамара Григорівна.

«Структура бібліотеки має абонемент, читальну залу та дитячу кімнату. Книжковий фонд складає майже 27.000 примірників. Щорічно обслуговує більше 2500 користувачів, які відвідують її більше 15.000 раз на рік. Новітній час розвитку технологій оновив і діяльність бібліотеки. Сьогодні бібліотека № 13 надає своїм користувачам послуги безкоштовного доступу до мережі Інтернет (провідний та зона Wi-Fi), має своє інформаційне представництво в Мережі (власний блог, сторінки в соціальних медіа), організовує соціокультурне обслуговування мешканців району (презентації виставок, майстер-класи, тематичні зустрічі для дорослих користувачів, позашкільне дозвілля для дітей)», — в свою чергу, розповіла дирекор ЦБС Солом’янського районі м. Києва Іванна Щербина.

Зазначимо, що зручне розташування бібліотеки, добре укомплектований фонд, професіоналізм бібліотечних працівників та сучасні форми роботи приваблюють сьогодні численну кількість користувачів, мешканців району до бібліотеки.

Свято з друзями

Зі святом бібліотеку привітали давні друзі - українське видавництво «Кальварія» представляла Ксенія Мацкевич. За своїм звичаєм, видавець прийшла з подарунками — книжками.

Ксенія зазначила, що, незважаючи на біль та щоденні втрати, які доводиться переживати Україні щодня через війну на Сході, такі події, як відкриття бібліотек, свідчать про розвиток нашої країни. За думкою Мацкевич, це ніби знаки, до яких треба придивлятися, щоб розуміти: ворог не забрав та не забере в українського народу головного — нашої культури.

Також бібліотекарів зі святом привітала письменниця, волонтер, авторка й кураторка дитячих проектів Євгения Пірог. Письменниця також прийшла на відкриття закладу не з порожніми руками, презентувавши бібліотеці одну з власних книжок. «Бібліотека — це завжди світле місце, наповнене особливою енергетикою. Радісно, що культурний сектор сучасної України розвивається!» — звернулася до колективу бібліотеки Євгенія.

До цього хочеться додати, що робота не стоїть на місці там, де працюють. Цього року Центральна бібліотечна система Солом’янського району міста Києва може похвалитися важливим набутком: до керівничого сектору «бібліотечних лав» приєдналися два спеціаліста, закохані в свою справу.

Йдеться про керівника ЦБС району Іванну Щербіну так Ксенію Палій, головного бібліотекаря району по організації масових заходів та зв’язках з громадськістю. Попередні місця роботи Іванни (Бібліотека Реріха, директор) та Ксенії (Бібліотека на Кавказькій, директор) добре знайомі киянам завдяки чисельним культурним заходам, презентаціям, цікавим зустрічам, а головне — теплій та дружній атмосфері, що завжди панує у всіх, власне, бібліотеках Солом’янського району.

На нових місцях, попри деякі труднощі та зовсім інший обсяг роботи, Іванні та Ксенії теж все вдається. Побажаємо успіху!

-----------------------------------

Такі заходи вселяють надію на те, що в Україні дійсно (а не тільки на словах з трибун під час передвиборчих перегонів) важливим вважється розвиток сфери культури. «Культура» надто загальне слово, деколи його вимовляють так, ніби мова йде про технічний процес, який потребує тільки матеріального «живлення». Але культура це насамперед люди, що несуть світло українцям. Може здатися, що зараз, під час бойових дій на Сході, Україна потребує більш «конкретної» допомоги. А згадаймо, як Книга та Слово здіймали до бою воїнів минулих сторіч. В грудях Воїнів Світла, що сьогодні боронять державу в Донбасі, б’ються ті ж самі серця, вони відгукаються на ті ж слова, що й роки тому.

В кожній бібліотеці України є книги, наповнені цими словами, книги відправляються на фронт, і солдати кажуть, — зігрівають в окопах. Книги розповідають дітям тут, на мирній землі, про нашу справжню історію й гордість. Книги втішають, дають надію. Хай завжди будуть сили й наснага в тих, хто береже книги. Низькийн уклін за роботу!