name
Binom Nyutona
18.02.2016
901

Проблеми України: ідіотський погляд

«Какие еще могут быть
государственные интересы,
кроме интереса
бизнесмена и инвестора?»

М. Саакашвілі

Cлово «ідіот» походить з давньогрецької мови і має два значення. Перше — це розумово відстала людина. Друге — приватна особа. Ідіотія — це не лише розумова відсталість. Ідіотія — це ще й приватне життя, власна справа.

Добре бути ідіотом. Ідіот може мати свою ідіотську думку, робити ідіотські справи. Носити ідіотські окуляри і не менш ідіотські шкарпетки. Може строчити ідіотські постики на своїй ідіотській сторінці в «пикокнизі». Але найголовніше, що може мати ідіот — це право на ідіотську власність.

Вступ

Ви ніколи не замислювались, чому в інших країнах економіка розвинута краще за нашу? Коли цікавишся цим питанням, то найчастіше про причину бідності в Україні кажуть: «Такий у нас менталітет», «Там [на Заході] люди інші», «Бідні, бо духовні [православні]» і подібну маячню. Кожна із цих версій не витримує жодної критики, адже коли наша людина емігрує до Штатів, наприклад, то кудись дівається «менталітет», «іншість» та «духовність». Емігрант поступово приймає правила гри і починає працювати за законами тієї країни, куди він виїхав. Те, що він іноді любить піти в тамтешній шинок, кирнуть за «покращення», абсолютно нічого не означає. Поведінка людини суттєво залежить від того середовища, в якій вона знаходиться, а не лише від її індивідуальних характеристик.

Тим не менше, разючу різницю важко не помітити. Так чим же Захід відрізняєтся від нас? На думку автора, Захід відрізняється від нас ставленням до приватної власності. Один із стовпів, на яких трималась Європейська цивілізація був власний бізнес. Чому Британська імперія була найбільшою за всю історію людства? Бо була імперією приватних компаній.

Оскільки я ідіот (приватна, ніким не вповноважена особа), в статті піде мова про мій ідіотський (тобто приватний) погляд на причини українських проблем.

Податки

Навіщо їх взагалі вигадали? Сенс? Якщо людина зацікавлена в збереженні свого майна або бізнесу, їй потрібні певні гарантії, що ніхто силоміць не відбере чесно зароблені статки. Хто може гарантувати такі умови? Держава. Держава, зокрема, й існує для того, щоб забезпечувати право на приватну власність. У неї для цього є репресивний апарат — поліція (або у кого як там воно називається). Крім того, держава повинна (ну, теоретично) захищати країну від зовнішньої агресії. Тобто податки — це добровільно-примусові грошові витрати платників, які підуть на силове та правове забезпечення зберігання їх приватної власності. Ці гроші підуть на придбання правоохоронними органами та збройними силами спеціального обладнання (зброї, техніки, тощо), створення нормативно-правового поля, в рамках якого повинні діяти представники силових структур, та на зарплатню для співробітників цих відомств. Отже, ми з вами зараз прийшли до однієї з двох базових функцій держави — силової і розглянули, як саме вона пов’язана із податками.

Свого часу американський економіст Лафер дослідив процес оподаткування і дійшов висновку, що кількість грошей, яку фізична або юридична особа згодна чесно сплачувати, носить оптимальний характер.