01.08.2014
17:27
92

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 17.00 пятницы, 1 августа.

Приводим текст языком оригинала.

Військові дії в зоні конфлікту

Акцентуємо увагу, що до опівночі 31 липня сили АТО, на відміну від терористів, дотримувались умов «Дня тиші» та не вели активних бойових дій. Уночі були проведені підготовчі заходи для продовження активної фази АТО. Українські військові забезпечили проведення операції вздовж державного кордону з РФ. Окремі підрозділи силовиків, які тримали оборону в прикордонних районах та обстрілювалися з боку Російської Федерації відведені на безпечні рубежі.

Сьогодні протягом дня терористи кілька разів обстріляли позиції та блок-пости сил АТО. Артилерійський та танковий вогонь по підрозділах збройних сил України вівся в районі Червонопартизанська. Двічі – з мінометів та танків було обстріляно позиції українських силовиків в районі Амвросіївки та з мінометів обстріляли наших військових в районі населеного пункту Зелене Амвросіївського району Донецької області.

На Донеччині українським військовим вдалося збити російський безпілотний літальний апарат модифікації «Орлан-10», який вів розвідку місць дислокації підрозділів сил АТО.

ФОТО

Ситуація на українсько-російському кордоні залишається напруженою. Сьогодні зранку три години тривав бій в районі Червонопартизанська Луганської області. Терористи використовували стрілецьку зброю, міномети та танки. Росіяни двічі обстріляли позиції наших прикордонників. О пів на другу дня артилерійського обстрілу з території РФ зазнав пункт пропуску «Довжанський». Приблизно в цей же час з населеного пункту Марфінка Російської федерації відбувся артилерійський обстріл українського пункту пропуску «Успенка» .

Сьогодні вранці у напрямку «Малоєкатєріновка (РФ) – Шевченко (Україна) в 1 км від державного кордону на території РФ виявлено позиції зенітно-ракетного комплексу «Оса». Комплекс призначений для прикриття сил і засобів мотострілецької чи танкової дивізії у всіх видах бойових дій.
В залежності від модифікації комплекс «Оса» несе від 4 до 6 зенітних керованих ракет. Дальність дії – до 9 км, швидкість польоту до 420 км/год.

Учора вдень прикордонники Харківського загону затримали неподалік кордону росіянина, який перетнув державний кордон поза пунктом пропуску.

ФОТО

Про появу невідомого  повідомили місцеві жителі. Група реагування прикордонників відділу «Веселе» наздогнала та затримала  його на околиці села Липки Харківської області.

Мандрівник, який був одягнений у військову форму, виявився громадянином Росії.  З собою чоловік ніс речі військового призначення: ніж, сокиру,сигнальні ракети та компас.  Під час бесіди росіянин повідомив, що нібито хотів дістатися у Вінницю до своїх родичів, однак ні адреси, де вони проживають, ні інших подробиць вказати не зміг.

Затриманого повернено до Росії  та заборонено в’їзд на територію України терміном на 3 роки.

Відбувається ротація особового складу військовослужбовців НГУ із міста Луцька Волинської області та міста Запоріжжя. У зазначених населених пунктах населення урочисто зустрічає військовослужбовців.

Допомога українським військовим

Акцію з допомоги українському війську провели у Львові. На площі Ринок відбулося урочисте відкриття дерев’яного монументу Львівського Лицаря. Його місія – привернути увагу мешканців міста до потреб українських військовиків. Як відомо, за допомогою Львівського Лицаря, якого вирізьбили ще у 1916 році під час російської агресії, галичани збирали пожертви на потреби мобілізації й на зміцнення обороноздатності гарнізону. Нині пам’ятку відродили. Символічно, що Львівський Лицар майже через сто років знову допомагатиме у зборі пожертв для захисту нашої землі від Росії.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Шахтарську Донецької області бойовики готуються до можливої атаки сил АТО. До міста додатково стягуються військова техніка та групи бойовиків. Терористи планують замінувати всі під’їзні шляхи до міста, основні автошляхи та стратегічні об’єкти.

У районі села Яковлівка під Донецьком бойовики облаштували новий блокпост. У районі села Мінеральне Ясинуватського району неподалік шахти бойовики встановили установки «Град», з якої здійснюють прицільний вогонь по аеропорту Донецька та позиціях сил АТО, розташованих біля Авдіївки.

Сапери Збройних Сил України знешкодили близько 50 кілограмів пластичної вибухівки, яка була закладена під мостом неподалік селища Луганське Донецької області.  Спеціалісти відзначають професійність закладки. Вони наголошують, що подібне мінування могли зробити лише добре підготовлені диверсанти, які не один рік навчались подібній справі. Також сапери знешкодили двадцять сім 122-х міліметрових мін. Ці боєприпаси були покинуті бойовиками під час втечі від сил АТО.

Починаючи з сьогоднішнього дня, у Краматорську повністю налагоджено систему водопостачання. На 100% відновлена подача питної води з фільтрувальної станції. Віднині вода з кранів буде йти не за графіком, а в цілодобовому режимі.

З 1 серпня у Слов’янську запущені всі тролейбуси. Тривають ремонтні роботи системи зовнішнього освітлення міста. Крім цього, місто вже повністю газифіковано, відремонтовані електромережі, налагоджено водопостачання. Санітарно-епідеміологічна служба завершила аналіз води  у водоймах і криницях. Якість води відповідає нормі. 

Загальна кількість громадян України, які переїхали з району проведення АТО до інших регіонів, складає 62 тис. 394 особи, у тому числі майже 22 тисячі дітей. За останню добу території, підконтрольні терористам, покинули 2 тисячі 210 осіб, з них 746 дітей. Усього протягом липня згідно із заявками регіональних штабів та транзитних пунктів забезпечено перевезення потягами 2036 осіб, з них 872 дітей. Тільки за останню добу небезпечні території залишило 125 осіб, з них 24 дитини.

У родинах переселенців із Луганської та Донецької областей від початку протистояння на Сході України народилось 114 дітей (67 хлопчиків та 47 дівчаток). Лідером народжуваності є Київ: тут у сім’ях зі Сходу народилося 49 немовлят. У Дніпропетровській області у переселенців народилося  24, у Львівській - 13 дітей. Також з початку військового протистояння у Криму у родинах тимчасових переселенців з Автономної Республіки Крим народилось 56 немовлят (22 хлопчики та 34 дівчинки). Зокрема, на Львівщині з’явилися на світ дві двійні.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, усі породіллі забезпечені безкоштовно всіма необхідними ліками та засобами медичного призначення, а при виписці із пологових будинків немовлят відвідують дільничні педіатри за місцем проживання.

Нагадуємо, що тимчасово переміщені особи повинні стати на медичний облік у найближчому закладі охорони здоров’я аби отримувати повноцінну медичну допомогу.

Міжнародна підтримка
Віце-президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе обговорили в четвер, 31 липня, нові санкції, які Японія, США і країни ЄС ввели проти Росії у зв'язку з конфліктом на сході України.

Віце-президент США привітав санкції, які Японія запровадила проти Росії. Сторони погодилися з важливістю продовження координації зусиль країн G7 по тиску на Росію для того, щоб вона припинила дії з дестабілізації на Україні.
 

Новости партнеров

Загрузка...