05.08.2014
12:25
77

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 12.00 вторника, 5 августа.

Приводим текст языком оригинала. 

 

 

 

Військові дії в зоні конфлікту

 

Збройні сили України продовжують наступальну операцію на території, тимчасово зайняті російськими найманцями.

Учора ввечері авіація Збройних Сил України нанесла потужні удари, знищивши скупчення терористів та бойової техніки, розміщені поза межами населених пунктів.

Протягом доби сили АТО 26 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районі населених пунктів Амвросіївка, Майорське, Сабівка, Березове, Оленівка, Мар'їнка, Дякове, Шуми, Розкішне, Кам'янка, Макарове, Волнухіно, Ольховатка, Шахтарськ, Дмитрівка, Савур-Могила та аеродрому «Луганськ».

Продовжується артилерійсько-мінометний обстріл позицій сил АТО з території Російської Федерації. Учора з 10 години ранку протягом чотирьох годин російські військові обстрілювали з використанням артилерії та установок «Град» позиції українських прикордонників неподалік Василівки та Амвросіївки. Вогонь вівся з позицій неподалік російського села Марфівка. О 6-ій вечора росіяни з гаубиць обстріляли українське містечко Амвросіївку та позиції сил АТО, розташовані неподалік.  З 10-ої вечора протягом трьох годин підрозділи українських військових у районі Станиці Луганської, Луганської області були обстріляні мінометно-артилерійським вогнем з території РФ. В подальшому росіяни перенесли хаотичний вогонь вглиб території України.

Сьогодні опівночі російські військові обстріляли з установок «Град» позиції українських десантників під Амвросіївкою. Через дві години з російської території був здійснений артилерійський обстріл блокпосту сил АТО в районі Дяково.

Терористи вдались до нової підлості. Сьогодні приблизно о 6-ій ранку в районі прикордонного пункту «Успенка» Донецької області терористи обстріляли колону беззбройних українських військовослужбовців 72 бригади (195 чоловік), які повертались з території Російської Федерації у супроводі підрозділу військової служби правопорядку Збройних сил України. Напад було відбито. На щастя, ніхто не постраждав. Нагадаємо, що напередодні частина військовослужбовців сил АТО після тривалого обстрілу з танків, важких гармат, установок «Град», та після закінчення боєприпасів були змушені відійти на російську територію. Перед відходом наші військові підірвали залишки бойової техніки, та знищили свою зброю.

Протягом  доби продовжувалися бойові зіткнення прикордонників з терористами. Вчора об 11:40 відбувся бій відділу прикордонної служби «Амвросіївка» з бойовиками, які намагалися прорватися на територію Росії на двох мікроавтобусах з напрямку Іловайська. Терористам не вдалося пробитися через український блокпост, тому вони вимушені були повернутися назад.

Протягом останньої доби виявлено факти здійснення повітряної розвідки з використанням безпілотних літальних апаратів на ділянках Донецької та Херсонської областей. Учора було зафіксовано 5 випадків порушення повітряного простору російськими безпілотниками у районах прикордонної служби «Маріуполь», вздовж адміністративної межі Херсонської області та АР Крим, над територіальними водами України в районі  села Сєдове, неподалік акваторії порту Маріуполь та над колишнім військовим аеродромом у місті Болград Одеської області. 

У прикордонних із Україною районах Росії виявлені нові підрозділи Збройних сил РФ: це підрозділи 138-ї окремої мотострілецької бригади з Ленінградської області – розгорнуті у Ростовській області; підрозділи 25-ї окремої мотострілецької бригади з  Псковської області – у Бєлгородській області; підрозділи 531-го зенітно-ракетного полку з  Мурманської області, які розміщені у Курській області.

Учора ж Міністерство оборони РФ почало масштабні військові навчання із залученням понад 100 бойових літальних апаратів, серед яких винищувачі Су-27, МіГ-31, багатофункціональні комплекси Су-34, фронтові бомбардувальники Су-24, вертольоти Мі-8, Мі-24 і Мі 28Н, а також технічні засоби ППО. За повідомленням МО РФ, навчання триватимуть до 8 серпня.

Україна розцінює проведення таких безпрецедентних військових навчань на кордоні з Україною як провокацію. Керівник прес-служби держдепартаменту США Джен Псакі також озвучила глибоку стурбованість Білого дому проведенням Росією „провокаційних” навчань ВПС і ППО у прикордонних з Україною районах. При цьому, вона в черговий раз звинуватила РФ у передачі бойовикам на сході України зброї, у т.ч. ракетних систем залпового вогню.

Загальна кількість накопичених Росією підрозділів  Збройних сил та Внутрішніх військ МВС РФ, зосереджених уздовж Державного кордону України нараховує близько 45 тисяч осіб, 160-ти танків, до 1360 бойових броньованих машин, до 350 артилерійських систем, 130 ракетних систем залпового вогню, 192 бойових літаки,  137 ударних вертольотів.

В ніч з 4 на 5 серпня співробітники СБУ затримали у Житомирі диверсійну групу, яка планувала здійснити кілька терактів. До складу цієї групи входили найняті російською розвідкою українські громадяни. У затриманих вилучили понад 8 кг саморобної вибухівки. Затримані дають покази.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

 

У Краматорську та Слов’янську відновлені соціальні виплати, погашені борги. Мешканці цих міст вже отримують соціальні виплати. У містах, підконтрольних терористам, куди гроші важко доставити, виплати затримуються. Для отримання соціальної допомоги мешканці можуть переїхати у міста, де вже налагоджена система виплат. Сьогодні такою можливістю вже скористалися 77 тисяч переселенців. Після переїзду у інше місто таким людям необхідно зареєструватись і написати заяву на отримання соціальних виплат. Відповідні структури – Пенсійний фонд або управління соцзахисту населення – забезпечать розгляд звернень у терміновому порядку. Загалом сьогодні 22 тисячі переселенців звернулось за переведенням пенсійних справ, ще 5 тисяч громадян виявили бажання працевлаштуватись на новому місці перебування. Нагадуємо, що усі тимчасові переселенці можуть вирішити усі нагальні питання, звернувшись на телефон гарячої лінії – 101, або на урядову лінію 0-800-507-309.

Міжнародна ситуація

 

Всупереч заявам російської сторони тривають артилерійські обстріли з території Росії населених пунктів та позицій Збройних сил України у прикордонних з Росією регіонах, продовжуються вторгнення у повітряний простір України російської військової авіації та безпілотників, відбувається безперервне нарощування важкої бронетехніки та підрозділів російських Збройних Сил, а також облаштування їх вогневих позицій вздовж українсько-російського державного кордону. Внаслідок обстрілів є жертви серед цивільного населення та військовослужбовців, зруйновано житлові, адміністративні та господарські будинки.

Міністерство закордонних справ України вкотре черговою нотою  висловило категоричний протест російській стороні у зв’язку з актами агресії проти нашої держави, які було вчинено з 1 по 3 серпня ц.р. Зокрема, з території Росії завдано низку артилерійських ударів по позиціях Збройних Сил України поблизу пунктів пропуску через державний кордон України «Довжанський», «Дякове» та «Червонопартизанськ», населених пунктів Дякове і Станиця Луганська у Луганській області та населеного пункту Амвросіївка Донецької області.

У районах населених пунктів Благовіщенка, Герасимівка, Золотарівка, Красна Талівка, Широке та Юганівка Луганської області було зафіксовано вторгнення у повітряний простір України з території Росії одинадцяти вертольотів, зокрема, Мі-8, МІ-24 та КА-52. Безпілотні літальні апарати проникали з території Росії у повітряний простір України у районі прикордонного пункту пропуску «Довжанський», населених  пунктів Герасимівка, Золотарівка, Благовіщенка та Юганівка Луганської області, а також Сєдове Донецької області.

Російські спецслужби продовжують надавати підтримку терористичним організаціям так званим ДНР та ЛНР, а також засилати бойовиків-найманців в Україну для дестабілізації ситуації. Саме російською зброєю та за участю російських громадян ведуться бойові дії проти України та її народу.

Вкотре категорично вимагаємо від російської сторони негайно покласти край таким злочинним діям, спрямованим проти незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, відвести війська від кордону з Україною та приєднатися до зусиль нашої держави та міжнародного співтовариства з метою стабілізації ситуації у Донецькій та Луганській областях.

Міністерство енергетики США припинило співпрацю з російською стороною за усіма програмами у сфері ядерних технологій, окрім безпеки ядерних матеріалів.

Міністр економіки ФРН Зігмар Габріель повідомив про розірвання Німеччиною угоди про постачання устаткування для навчального центру бронетанкових військ в Росії у зв’язку із кризою навколо України. У рамках практичної реалізації секторальних санкцій проти РФ Італія призупинила реалізацію спільного з Росією проекту створення підводного човна малої водотоннажності S-1000.

Уряд Японії ухвалив рішення про запровадження нових санкцій проти Росії. До списку увійшли 40 фізичних осіб та дві компанії. Нові санкції передбачають заморожування банківських рахунків фізичних та юридичних осіб, які, на думку Токіо, «причетні до дестабілізації ситуації в Україні і анексії Росією Криму». Крім цього, Японія вводить заборону на імпорт низки товарів з Криму.

 

Новости партнеров

Загрузка...