05.08.2014
17:16
129

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 17.00 вторника, 5 августа.

Приводим текст языком оригинала. 

Президент України Петро Порошенко провів нараду з керівниками силових відомств держави. На зустрічі Президент відзначив досягнення українських збройних сил: за останні два місяці зона проведення антитерористичної операції скоротилась на три чверті. «Головний результат - що мільйони людей мають можливість повернутися до нормального життя»,- зауважив Глава держави. Він також відзначив мужністю, героїзм українських воїнів, які ціною свого життя день за днем відвойовують нові населені пункти, звільняють нові території від окупації бандитів-найманців. Президент наголосив на тому, що усі операції зі звільнення окупованих територій мають на меті максимальне скорочення людських втрат – як серед мирного населення, так і серед військових.

Під час наради Президент запропонував удосконалити механізм мобілізації таким чином, щоб військові комісари були безпосередньо вмотивовані на роботу з призовниками. Одним із напрямів, який розробляється є відправка у бойові частини військових комісарів разом з поповненням зі свого регіону.

Іншим питанням, яке обговорювалося, було питання адаптації та працевлаштування поранених військовослужбовців, які не можуть повернутися у бойові частини.

Так Міністру оборони Валерію Вікторовичу Гелетею доручено визначити механізм поступового заміщення військових комісарів на офіцерів, що були комісовані із силових підрозділів після поранень, отриманих в ході АТО.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Протягом 5 серпня 2014 року піротехнічними підрозділами ДСНС України виявлено та вилучено 21 одиницю боєприпасів, з них: артилерійських снарядів – 2; мінометних мін – 12; бойових гранат та мін – 7; інших вибухонебезпечних предметів – 18. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 4 адміністративні споруди та будівлі. Обстежено 28,8 га територій та 0,3 га водойм. Усього з початку виконання робіт з 6 липня 2014 року піротехнічними підрозділами ДСНС України у м. Слов’янську та прилеглих територіях виявлено та вилучено всього 9 тис. 358 од. боєприпасів, з них: артилерійських снарядів – 499; мінометних мін – 604; бойових гранат та мін – 392; реактивних артилерійських снарядів – 49; інших вибухонебезпечних предметів – 7 тис. 814 од. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів
584 адміністративних споруди і будівлі, обстежено 474,8 га територій і 31,9 га водойм.

Терористи цілеспрямовано руйнують цивільні та промислові об’єкти районів Луганська - Жовтневий, Ленінський, Кам’янобрідський, Артемівський. Внаслідок мінометного обстрілу було пошкоджено залізничний міст між селами Нижнєтепле та Огородне. Через це припинено постачання вугілля на Луганську обласну ТЕС міста Щастя, що виробляє електроенергію для 70% населених пунктів області. Наразі ремонт мосту не здійснюється через постійні обстріли терористами. Без електропостачання знаходиться 62 населених пункти області, з яких 46 – повністю знеструмлено.

Бойовики обстрілюють об’єкти із пересувних мінометів. Ці дії також направлені на те, щоб викликати паніку серед місцевого населення, а також дискредитувати українських військовослужбовців. На місце обстрілу майже відразу прибувають кореспонденти російських і проросійських каналів - Лайф ньюс, Россия-24 та Луганськ-24. З чого можна зробити висновки, що район обстрілу вибирається заздалегідь та узгоджується із російською стороною. Російські телеканали оприлюднюють відзняте відео як начебто докази обстрілів українських військових.

У містах, які окуповані терористами, а саме в Луганську, Ровеньках, Свердловську, Красному Лучі, Антрациті і Перевальську загострюються проблеми із забезпеченням населення продуктами харчування. Згорнута робота мережевих магазинів, а приватні постачальники не мають можливості добратися до населених пунктів. Припинена робота всіх банків, що спричинило брак готівки. Також існують проблеми з паливом та медикаментами.

Сьогодні керівник служби безпеки так званої «ДНР» вимагав у заступника начальника міліції громадської безпеки УМВС України на Донецькій залізниці вимагав, щоб він разом з особовим складом склав присягу на вірність так званої «ДНР». У випадку незгоди бандити пригрозили розправою.   Він наголосив, що у разі не прийняття присяги особовий склад та будівля апарату управління буде захоплено силами ДНР. Щоб не наражати людей на небезпеку керівництвом УМВС України на Донецькій залізниці було прийнято рішення щодо евакуації особового складу та залишення будівлі.

У зоні АТО військові понтонно-мостового загону Держспецтрансслужби Міністерства інфраструктури навели два тимчасові мости на місці вщент зруйнованих терористами. Обидві понтонні переправи на 65 і 70 метрів встановлені неподалік Слов’янська – через річки Сіверський Донець та річку Казенний Торець. Перш, ніж прокласти через річку понтонну наплавну конструкцію, територію на наявність вибухонебезпечних предметів перевіряють сапери Держспецтрансслужби.

(ФОТО МОСТІВ)

Для виконання завдань спеціальними платформами на залізничному ходу із Дніпропетровщини до Слов'янська, було перевезено майже 100 секцій понтонів та понад 10 одиниць допоміжної техніки.

Понтонери зводять мости в рекордно короткі терміни – буквально за кілька діб. Переправа міцна, здатна витримувати навантаження в десятки тонн. Вона слугуватиме для пропуску як цивільної техніки, так і військових колон, яким тепер не потрібно буде об’їжджати десятки кілометрів.

Ще чотири мости,  які поєднують між собою густонаселені райони Донецької та Луганської областей,  відновили інженери Збройних Сил України. Їх надійність перед запуском військові перевіряють бойовими машинами. Учора, наприклад, мешканці Сєверодонецька на Луганщині, дякували військовим за відновлений міст через річку Борову. Відтепер 40-метровий міст, встановлений фахівцями інженерних військ Збройних Сил України, служитиме мешканцям великого промислового міста, доки не відновлять постійну переправу.

Загалом на Донбасі за час проведення АТО російські диверсанти пошкодили 17 мостів з різним ступенем руйнування. Чимало мостів залишаються замінованими.

Міжнародна підтримка

Сьогодні Швейцарія посилила санкції щодо Росії. Відповідно до них, забороняється вести фінансову діяльність з 18 російськими компаніями. Також до санкційного списку увійшли 26 осіб, це політики та бізнесмени, яким заборонять в’їзд  до країни, також будуть заблоковані їхні рахунки у банках. Санкції набирають чинності сьогодні, 5 серпня о 18:00. Депутат Християнсько-демократичного союзу Бундестагу Міхаель Футч назвав ці санкції жестом солідарності ЄС та єдності у загальному списку санкцій проти Росії.

Слід зазначити, що через банки Швейцарії, зокрема через Женеву, проходить 75% фінансів від експорту російської нафти. Згідно офіційної інформації Національного банку Швейцарії, на рахунках банків знаходиться приблизно 14 млрд швейцарських франків.

Новости партнеров

Загрузка...