07.08.2014
17:30
87

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 17.00 четверга, 7 августа.

Приводим текст языком оригинала.

 

 

Щодо розслідування катастрофи Боїнга-777

 

Після отримання оперативної інформації стало зрозумілим, чому терористи не допускали міжнародних експертів на більшість території на місці падіння літака Малайзійських авіаліній Боїнг-777. Саме на цих ділянках бойовики облаштували позиції, встановили на них артилерійські системи та вирили цілу мережу окопів. Це означає, що ані Росія, ані її найманці ніколи не були зацікавлені в об’єктивному розслідуванні причин катастрофи збитого авіалайнера.

(КАРТА)

Група міжнародних експертів, що працювала на місці катастрофи Boeing-777, через постійні обстріли з боку терористів вимушена завершити першу фазу пошуків уламків літака і тіл загиблих пасажирів. Експерти робочої групи відклали розслідування на невизначений термін. Найближчим часом вони планують обговорити можливі терміни початку другої фази пошукових робіт. За кілька днів роботи недослідженими залишаються щонайменше 3 територіальних зони з уламками літака. До прийняття рішення про продовження пошуків більша частина експертів залишить Україну, за винятком невеликої кількості для здійснення зв’язку та координації.

В СБУ заявляють, що Росія планувала збити літак "Аерофлоту" для виправдання вторгнення в Україну. Літак слідував ти же коридором приблизно в той же час що й малазійський Боїнг, це був рейс АФЛ-2074 за маршрутом Москва - Ларнака. Саме для цього до України був доправлений комплекс "Бук", керований російським екіпажем.

Військові дії в зоні конфлікту

 

У результаті проведення успішної спецоперації з розблокування  підрозділів 79 бригади, її особовий склад виведено у безпечний район. Передислокація проводилася в напружених бойових умовах. Зараз військовослужбовці з’єднання зосереджені у визначеному районі для поновлення боєздатності. Багато в чому успіх операції забезпечили військові інженери Збройних Сил України. Під вогнем противника вони зуміли швидко встановити тимчасову переправу та дозволити українським підрозділам вийти з небезпечного району.

Військовослужбовці 72-ої бригади, які повернулись з території Російської Федерації, також направляються у пункти відновлення боєздатності. Їм буде надана можливість відпочити, та отримати  необхідну психологічну та медичну допомогу. Командування також розглядає питання про надання бійцям короткострокових відпусток.

У звільнену від терористів Красногорівку Донецької області, що неподалік Мар’їнки, прийшла перша допомога від Збройних Сил України. Двома вантажними автомобілями окремої механізованої бригади оперативного командування «Південь» військові доставили жителям містечка найнеобхідніше: питну воду, хліб, консерви та інші продукти харчування. Бої за Красногорівку точилися близько трьох тижнів. Армійські підрозділи могли взяти містечко швидше, але у цьому випадку було б набагато більше руйнувань. Тож військові звільняли Красногорівку без застосування важких видів озброєння. Останні три дні армійським підрозділам дошкуляли снайпери. Але й їх вдалось нейтралізувати.

(ФОТО Красногорівка)

48 військовослужбовців Нацгвардії з п’яти оперативно-територіальних об’єднань провели навчання на базі учбових центрів Сухопутних військ ЗСУ «Дівички» та «Десна». Упродовж навчань гвардійці виконували вправи зі стрільб із переносного зенітно-ракетного комплексу та зенітних установок. Військовослужбовці успішно склали іспити та отримали відповідні посвідчення. Командуванням вирішено, що саме ці воїни стануть інструкторами під час навчання молодих фахівців-артилеристів інших підрозділів Нацгвардії.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

 

Учора близько восьмої години вечора, під час несення служби на блокпосту біля н.п. Слов’янка Дніпропетровської області військовослужбовці Національної гвардії України було зупинено для перевірки легковий автомобіль. Під час огляду в ньому було знайдено гранати 7 одиниць РГД-5, 5 одиниць Ф-1, 8 запалів до гранат УЗРГМ. Водій був затриманий та переданий для подальшого з’ясування обставин працівникам міліції Межівського райвідділу Дніпропетровської області.

Спецгрупа Міністерства внутрішніх справ затримала чоловіка, який передавав інформацію терористам про переговори українських силовиків. Ним виявився співробітник державної організації «Держчастотнагляд», мешканець Краматорська, який був завербований російськими найманцями для надання інформації про переміщення українських військових. За попередньою інформацією, саме цей зрадник був причетний до збиття вертольоту в районі гори Карачун з генералом Нацгвардії Сергієм Кульчицьким на борту. Зараз затриманого передано Службі безпеки України. У разі, якщо суд визнає затриманого винним у співучасті в терористичних актах з людськими жертвами, йому може загрожувати покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

5 серпня співробітники Служби безпеки затримали громадянина України, мешканця Артемівська Донецької області, який допомагав спецслужбам Російської Федерації у підривній діяльності проти України. Зокрема, за завданням керівника однієї з розвідувально-диверсійних груп ГРУ, яка діє  у Горлівці Донецької області, збирав розвідувальну інформацію про підрозділи Збройних Сил України, задіяні в АТО. Під час обшуку у його помешканні в селі Набутів Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, де цей громадянин тимчасово переховувався,  було вилучено списки терористів, які беруть участь у бойових діях в одному з бандитських угрупувань, платіжні квитанції із сумами виплачених бойовикам гонорарів, мисливську рушницю «Сайга» з магазином до АК-74, спорядженим бойовими набоями. Проти спільника терористів відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу України «державна зрада».

Сьогодні об 11.30, в результаті обстрілу терористами Радіотелевізійної передавальної станції Донецька зайнялась пожежа, яка була оперативно ліквідована. Водночас через технічні проблеми припинена трансляція деяких каналів. Постраждалих немає.

У раніше звільнених населених пунктах протягом доби піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій України виявили та вилучили 171 одиницю боєприпасів. Усього з початку виконання робіт з 6 липня 2014 року піротехнічні підрозділи служби у Слов’янську та прилеглих територіях вилучили майже 10 тисяч  одиниць боєприпасів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 607 адміністративних споруди і будівлі, обстежено 549 гектарів територій.

У сім’ях, які переїхали із територій, захоплених терористами, народилося вже 132 немовлят, за останню добу – 4 дитини. Тільки у Києві взято на медичний облік 3211 дорослих громадян і 2576 дітей.

 

Новости партнеров

Загрузка...