11.07.2014
17:13
85

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 17.00 пятницы, 11 июля.

Приводим текст языком оригинала.

Загальна інформація

Президент України Петро Порошенко провів нараду з силовиками з приводу застосування бойовиками  проти Збройних сил України установок «Град» російського виробництва.

Президент заявив, що так само як було знайдено та затримано групу терористів під керівництвом бойовика «Гроза», що збили з ПЗРК «Ігла» український гелікоптер сил АТО і це призвело до втрат українських військових, так само будуть знайдені і знищені всі, хто застосував «Град» проти Збройних сил України. «За кожне життя наших військових бойовики заплатять десятками й сотнями своїх. Жоден терорист не уникне відповідальності, кожен отримає по «заслугах»», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що сьогодні усі військовослужбовці, які захищають кордон, аеропорти Донецька, Луганська та інші міста і населені пункти під обстрілом, щохвилини ризикуючи життям – є героями, в яких вірить вся Україна. «Держава шанує своїх героїв і пам’ятає кожного, хто віддав найцінніше захищаючи її - життя », - підкреслив Президент.

Петро Порошенко також відзначив дії військовослужбовців на звільнених територіях. «Дуже важливо, що з першої секунди звільнення міст, українські військові ведуть себе надзвичайно відповідально, віддаючи свої сухпаї, воду та все, що мають місцевим жителям», - сказав він.

Президент високо оцінив роботу інженерно-саперних підрозділів, які за останній час знищили більше ста мін і фугасів. Він наголосив на необхідності поліпшення ситуації щодо забезпечення службовців засобами особистого захисту. «Важливо, щоб кожен військовослужбовець, який знаходиться на блокпосту, був оснащений бронежилетом та всім необхідним», - наголосив Глава держави.

У звільнених силами АТО від терористів 6 містах та населених пунктах - Слов'янську, Краматорську, Дружківці, Костянтинівці, Артемівську, Миколаївці йде активне відновлення інфраструктури. Особливу увагу місцева українська влада приділяє освітній сфері – відбудові зруйнованих шкіл та дитячих садків, всебічній підготовці закладів до прийняття учнів 1 вересня.

Військові дії в зоні конфлікту

За отриманою інформацією, ситуація в районі проведення антитерористичної операції залишається складною. О 4 ранку – бандити обстріляли з реактивної установки «Град» блокпост українських військових в районі Зеленопілля Луганської області.

Під час виконання завдань з відновлення та розблокування державного кордону України та взяття прикордонних пунктів пропуску Червонопартизанськ та Ізварино особовий склад підрозділів і частин Збройних Сил України проявили мужність та героїзм. В ході виконання завдань відзначились:

- капітан Іван ВОЙТЕНКО здійснював уміле управління підрозділами в бою при взаємодії з іншими частинами та підрозділами АТО;

- лейтенант Олександр ШТОЮНДА проявив мужність і героїзм під час ведення колони з боєприпасами, а саме під час підриву колони на фугасі не припинив рух, без втрат вивів колону в безпечне місце та своєчасно доставив боєприпаси на вогневі позиції;

- старший лейтенант Микола РОЖКОВ вміло провів розвідку боєм, виявив групу бойовиків, вступив у бій та вивів свою розвідувальну групу без втрат у безпечне місце;

- старший лейтенант Микола РУЗЕВИЧ здійснив вміле управління взводом у ході бою, прийняв бій з великою кількістю терористів, не втратив жодного військовослужбовця та відбив напад.

На жаль, за цю добу під час виконання бойових завдань у різних районах, де триває активна фаза АТО, загинуло 23 військовослужбовці: 19 зі складу ЗСУ та 4 прикордонника.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Сьогодні неподалік станції Оленівка в Донецькійї області бойовики підірвали залізничні колії, які ведуть до Флюсодоломітного комбінату. Біля станції Мандрикіно Донецької залізниці сепаратисти розбирають залізничні колії та вивозять їх у невідомому напрямку.

Приблизно о 10 ранку терористи навмисно обірвали кабель волоконно-оптичного зв’язку на ділянці Костянтинівка – Дзержинськ. Без зв’язку залишилися мешканці  Краматорська, Слов’янська, Дружківки, Красного Лиману і Святогірська  Донецької області. У центрі Дзержинська терористи пошкодили систему електроживлення і залишили жителів без мобільного зв’язку.

У Донецькій області місцеві органи влади допомагають громадянам, які перебувають у зоні проведення бойових дій і тимчасово залишають територію АТО. Так, у Красноармійську знайшли притулок понад 200 вимушених переселенців. Їм надано житло, соціальна допомога, відновлюється нарахування пенсій. Дітей влаштовують в дошкільні установи, а дорослим допомагають знайти роботу. Мешканці міста, благодійні фонди, підприємства підтримують їх продуктами харчування, одягом, засобами гігієни. У Шахтарську розселено 26 жителів Степанівки і Дмитрівки Шахтарського району, що скористувалися гуманітарним коридором для мирного населення. У Новоазовському районі на даний час перебуває понад тисячу переселенців. Місцеві органи влади надають їм усі види необхідної допомоги.

У Донецькій області на територіях, де припинилися бойові дії, влада займається організацією оперативного відновлення системи життєзабезпечення. У Слов'янську на сьогоднішній день відновлено подачу електроенергії, триває робота з розчищення доріг. У Донецьку область за добу доправлено 63 т гуманітарної допомоги з Києва, Житомира,  Святогірська та від різних благодійних фондів.    За 5 останніх діб мешканцям Слов’янську та прилеглих населених пунктів доставлено 158 тонн продуктів харчування, медикаментів та різноманітного обладнання. Проводиться виплата пенсій, фахівці Ощадбанку відновлюють банкоматну мережу.

Новости партнеров

Загрузка...