21.07.2024
12:58
15

Основи футболу – що варто знати?

Футбол, в США він ще відомий як soccer, є улюбленим видом спорту, який захоплює мільйони людей своїм динамічним ігровим процесом, майстерними маневрами та пристрасними вболівальниками. Для новачків у цьому виді спорту розуміння його основ може покращити сприйняття та насолоду від гри.

А чи розбираєтесь ви у футболі?

У футбол грають дві команди по одинадцять гравців у кожній, включаючи воротаря. Мета гри проста і водночас складна: забити гол, маневруючи м'ячем у ворота суперника, використовуючи будь-яку частину тіла, окрім кистей і рук (які зарезервовані для воротаря в межах свого штрафного майданчика).

Гра проводиться на прямокутному полі зі спеціальною розміткою, включаючи центральне коло, штрафні майданчики та ворота. Стандартний футбольний матч складається з двох таймів, зазвичай по 45 хвилин, та 15 хвилинною перервою.

На яких позиціях можуть грати футболісти?

Гравці зазвичай поділяються на такі позиції, як форварди (нападники), півзахисники, захисники та воротарі. Розташування гравців на полі називається формацією, яка може змінюватися залежно від стратегічних уподобань та ситуації в матчі.

Для гри потрібна спеціальна форма, що складається з футболки та шортів. У гравців однієї команди форма повинна бути однакового кольору та з однаковими візерунками. На спині у гравця вказується його номер, а також прізвище. На ноги футболісти одягають гетри, під яким знаходяться щитки, які захищають гравця від небажаних травм. На ногах у футболістів – бутси, це спеціальні кросівки з металічними шипами, які дають змогу легко контролювати м’яч, завдавати удару та оберігають від ковзання на слизькій траві. Дивіться Футбольні бутси Mizuno на Sportano.ua.

Що таке “фол” та які існують за нього покарання?

Фоли виникають, коли гравці здійснюють такі порушення, як підніжка, поштовх або навмисне поводження з м'ячем руками (за винятком воротаря в межах свого штрафного майданчика). Залежно від тяжкості та місця фолу, команда суперника може отримати право на вільний удар, пенальті або навіть жовту чи червону картку (що означає попередження або вилучення, відповідно).

Хто слідкує за дотриманням правил?

Футбольний матч обслуговує арбітр, який стежить за дотриманням правил гри, а також асистенти арбітра (лайнсмени), які спостерігають за боковими лініями та лініями воріт.

Також нещодавно у світових футбольних турнірах та чемпіонатах з’явилася система VAR (video assistant referee) – яка полягає у відстежуванні гри додатковим суддею, який за допомогою відеоповторів підказує головному арбітру матчу про наявність фолу чи його відсутність. Проте, VAR не контролює усю гру повністю, вони вмикаються лише у випадку призначення пенальті, призначення червоної картки, оцінює наявність чи відсутність голу.

Чи існують футбольні змагання?

Звісно, і вони бувають на усіх рівнях. У кожній країні існує локальний чемпіонат, де футбольні клуби можуть позмагатися між собою. Чемпіонати проводяться як на рівні району чи області, так і на рівні всієї країни. Завдяки своїй грі, футбольний клуб може пробити собі шлях від низин аж до національної першості. Найпрестижнішими європейськими клубними змаганнями є Ліга чемпіонів та Ліга Європи. Що стосується збірних, то вони можуть позмагатися між собою у Лізі націй, Чемпіонаті Європи УЄФА, Копа Америка чи на Чемпіонаті Світу.

Незалежно від того, чи граєте ви в футбол з друзями, чи стежите за професійними лігами, футбол продовжує об'єднувати людей різних культур і континентів, оспівуючи атлетизм, командну роботу і гострі відчуття від гри.

Новости по теме

23.08.2023
41
Как ухаживать за спортивными кроссовками, чтобы продлить срок их службы
Как ухаживать за спортивными кроссовками, чтобы продлить срок их службы
18.06.2024
15
Выбор идеальных кроссовок 42 размера для повседневной жизни
Выбор идеальных кроссовок 42 размера для повседневной жизни
24.06.2024
24
Как выбрать женские кроссовки: советы экспертов
Как выбрать женские кроссовки: советы экспертов
20.09.2024
9
Выбор женских кроссовок Nike для спорта и повседневной жизни
Выбор женских кроссовок Nike для спорта и повседневной жизни

Новости партнеров

Загрузка...