name
Марина Курапцева
21.04.2016
535

Блокпост Милосердя: Війна триває - доброта не закінчується!

Сонячний ранок минулої неділі, 17 квітня, вдався тихим та теплим. Навіть зазвичай бурхлива, як море, столиця, принишкла, насолоджуючись першими тепленькими днями напередодні літньої задухи в метро та автобусах. Тихо навкруги, мало тих, хто кудись поспішає - і тільки до дитячої бібліотеки квапляться турботливі й зосереджені, щирі й щедрі волонтери.

Разом — сила!

Про чудову ініціативу «Недільний обід у шпиталі» ми вже писали — київські бібліотекарі разом з іншими представниками столичної інтелігенції започаткували рух в допомогу бійцям АТО, що були поранені на Сході України під час бойових дій. Цей рух мав реалізуватися в досить вузькому колі.

«Чим ми, жінки, можемо допомогти нашим воїнам, які знаходяться в Національному військово-медичному клінічному центрі „Головний військовий клінічний госпіталь“?», — таке питання постало тоді перед дамами з ЦБС столиці України, і вони вирішили не тільки спілкуванням і душевним теплом підтримати наших Захисників. Смачні обіди, домашня випічка, чай, фрукти, цигарки … Все те, що ми передаємо на фронт, потрібно і тут.

Але добра звістка, як відомо, на землі не лежить, — і до бібліотеки щонеделі тепер вже ходять і читачі київських бібліотек, і їхні друзі, і ті, з ким волонтери потоваришували при відвідинах Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь».

Разом ми — сила. Такий принцип головує в усіх започаткуваннях волонтерів ініціативи «Недільний обід у шпиталі». Дуже хочеться, щоб кияни дослухалися до біди, яка зараз коїться на Сході. Минуло вже два роки з того часу, як розпочалася Антитерористична операція в Донбасі, як сталося те, чого ніхто не чекав: російські солдати та найманці напали на українську землю, а наші хлопці кинулися її боронити. Будь-яка війна — це не тільки героїзм, відвага та мужність наших Героїв. Це й горе жінок та матерів. І волонтери намагаються щосили їх підтримати.

З теплом, турботою та любов’ю

Минулої неділі до готування смачних налисників з різними начинками та салату з буряку й чорносливу долучилися Іванна Щербина, Марія Морозенко, Валентина Горбачова, Тетяна Яровицина, Ксенія Палій, Віолетта Хачатурова з подругою, Світлана Гула, Лариса Шевченко з командою та Орися Чухрій.

«Якось не віриться, що це вже четвертий місяць Року Милосердя,
що госпіталь став для нас місцем, звідки ми, віддаючи, самі черпаємо сили,
що маємосвої маленькі досягення — на наших очах вже багато хлопців-бійців одужали, повернулись додому, а хто і на війну», — говорить одна з натхненниць ініціативи «Недільний обід у шпиталі» Іванна Щербина, директор бібліотеки імені Реріха.

«Ми всі за цей чудовий час, проведений разом в спільній добрій справі, встигли так згуртуватися-здружитися, що оцих недільних зустрічей уже просто чекаємо!», — підхоплює знана українська письменниця Марія Морозенко, що теж стояла на самому початку шляху цього волонтерського руху.

Дійсно, добро, мабуть, — головне в людській природі. Як інакше пояснити те, що люди доволі часто відривають від власних родин копійчину та їжу, щоб приготувати обід для наших українських солдатиків? І захисники то цінують, вони чекають на зустрічі, і радіють «передачкам», як малі діти. Але більше вони потребують доказів того, що суспільство їх не зрікається, піклується про них — із вдячністю, на якую заслуговують Герої.

Соціальна адаптація після участі у військовому конфлікті проходить деколи важче, ніж гояться рани від осколків ворожих снарядів. Кожному з українських захисників важливо знати: ми про них пам’ятаємо. Наші серця так само, як і два роки тому, болісно стискаються, варто лиш побачити молодого хлопця в камуфляжі, що їде на Схід захищати нашу Україну.

Допомога Герою — на благодійному концерті

Вперше «Недільний обід у шпиталі» влаштовує благодійний концерт. Всі виручені кошти від продажу книг будуть направленні на лікування й реабілітацію пораненого бійця АТО Ковальського Володимира, який перебуває у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь», у клініці ушкоджень, травматологічному відділенні. За доволі сухими словами ховається біда молодої родини — і горе всієї нашої України.

Володимир Ковальський 27 січня 2015 року пішов добровільно у військкомат. Навчався на курсах замполітів, потім отримав направлення у 14-ту механізовану бригаду, де був заступником командира роти по роботі з особовим штатом. З травня 2015 р. призначили у розвідку, а 14 березня 2016-го під час виконання завдання підірвався на міні. Герою ампутували обидві ноги. Зараз дружина Володі чекає на дитинку, яка вже за кілька місяців повинна з’явитися на світ. Катерина намагається кожного дня приїжджати у шпиталь до чоловіка. Докладніше про Володимира Ковальського можна прочитати тут.

«Запрошуємо друзів приєднатися до громадської ініціативи „Недільний обід у шпиталі“ — благодійного концерту-аукціону „Блокпост Милосердя“. Всі виручені кошти від продажу книг будуть направленні на лікування й реабілітацію пораненого бійця АТО Ковальського Володимира, який перебуває у Національному військово-медичному клінічному центрі „Головний військовий клінічний госпіталь“, у клініці ушкоджень, травматологічному відділенні. Аукціон відбудеться 24 квітня о 15:00, в бібліотеці ім. В. Чкалова (вул. Кавказька, 7) ЦБС Солом’янського району м. Києва», — закликає учасниця ініціативної групи Ксенія Палій.

Війна триває, милосердя — не закінчується

Багато хто в Україні вважає, що «війна закінчилася» і «всі втомилися». Ініціатива «Недільній обід у шпиталі» існує з минулої зими — як усвідомлений волонтерський рух, але майже всі учасники спонтанно виниклого проекту є волонтерами з самого початку АТО. Сюжет про такі проекти не покажуть центральні ЗМІ. У «Недільного обіду в шпиталі» немає спонсорів. Волонтери не володіють фінансовими ресурсами для патентування / друку / поширення сувенірів з символікою.

Часто ми забуваємо про те, що у солдата, пораненого в Донбасі, що потрапив в госпіталь, не завжди є сім'я, що готова дбати про нього, друзі, що готові підтримати, і гроші, щоб купити хоча б печиво до чаю. Це прості потреби, з яких складається все наше життя. І багатьом з наших хлопців відмовлено навіть у цьому.

Не хочеться писати про те, що це таке — бачити здорового, красивого хлопця, який знає: ніколи не зможе піти на танці, підхопити свою кохану на руки, навчити сина їздити на велосипеді… нічого з того, що належить робити повній сил людині. Ви просто подумайте про те, що для цих хлопців означає підтримка. І приходьте на благодійний концерт, щоб підтримати Героя та його молоду родину.

«Давайте поговоримо про цю війну, яка не закінчилася, давайте подумаємо разом, що ми можемо зробити для наших захисників ще. Разом ми можемо допомогти нашим солдатикам адаптуватися, швидше видужати — і знову повірити в Людину і в Добро», — закликають учасники волонтерського руху «Недільний обід у шпиталі», — закликають учасники ініціативи «Недільний обід у шпиталі».