03.08.2014
12:34
97

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 12.00 воскресенья, 3 августа.

Приводим текст языком оригинала. 

Сьогодні, 3 серпня, українські льотчики відзначають своє професійне свято - день Повітряних Сил Збройних Сил України.

У своєму поздоровленні Міністр оборони України генерал-полковник Валерій Гелетей зазначив, що повітряні Сили — єдиний вид Збройних Сил України, який навіть у мирний час несе бойове чергування з протипові​тряної оборони і виконує бойові завдання з охорони пові​тряного простору держави та протиповітряної оборони важливих державних об’єктів. Найкращі якості захисників Вітчизни військовослужбовці Повітряних Сил демонструють і сьогодні, у складний для української держави час.

Назавжди закарбуються у пам’яті народу приклади мужності і героїзму українських військових льотчиків, які, ризикуючи власним життям, борються з терористами, забезпечують доставку гуманітарних вантажів, виконують інші надзвичайно важливі завдання в зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі і незламність духу державними нагородами, відомчими відзнаками нагороджені понад 100 військовослужбовців Повітряних Сил. Високого звання Героя України посмертно удостоєний командир транспортної авіаційної ескадрильї «Блакитна стежа» бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України підполковник Костянтин Вікторович Могилко.

Ситуація навколо місця трагедії

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії, разом з групою австралійських і голландських експертів з ОБСЄ відзначають високий рівень організації українським урядом доступу експертів до місця падіння малайзійського Boeing-777.

В той же час, терористи не дозволили австралійським експертам використати безпілотник для обслідування місця падіння Боїнга 777. Про це повідомили експерти Місії ОБСЄ у своєму звіті.

Пізніше представники місії були змушені припинити роботу. Як зазначив член місії ОБСЄ Олександр Хуг, роботу було згорнуто через артобстріл, який відбувався на відстані близько 2 км від місця падіння літака.

Заборона використовувати безпілотник засвідчує, що терористи не зацікавлені у проведенні усебічного та об’єктивного розслідування.

Використання безпілотного літального апарату дало б можливість швидко обслідувати велику площу і побачити місце у плані, знайти нові докази. Він також може зафіксувати факти мінування території або розташування позицій бойовиків.

Зокрема, безпілотник міг чітко зафіксувати, що артобстріл, через який місія була змушена припинити роботу, здійснювали саме терористи.

Військові дії в зоні конфлікту

Учора українські військові продовжували перегрупування та накопичення сил на ключових напрямках антитерористичної операції.

Протягом доби українські силові підрозділи неодноразово вступали в вогневий контакт з бойовиками в районах населених пунктів Земляне, Авдіївка, Городище, Обозне, Іллінка, Стукалова Балка, Сабівка, Червонопартизанськ, Тепличне, Василівка та Станично-Луганське.

Обстановка на українсько-російському кордоні залишається складною. Продовжуються обстріли терористами прикордонних підрозділів та позицій сил АТО. З метою провокації бандити обстрілюють територію Росії зі стрілецької зброї, мінометів, артилерії, у тому числі з установок «Град». З боку російських військових у відповідь ведеться вогонь по позиціях українських військових. При цьому йде активна повітряна розвідка з порушенням повітряного простору України.

Так, вчора, о 16:25 прикордонним нарядом на напрямку «Волошино (РФ) – Благовіщенка (Луганська область України), зафіксовано проліт на територію України на глибину до 300 м безпілотного літального апарату, який здійснював розвідку на висоті 1000 м.

Вчора з дев’ятої до одинадцятої години вечора з населених пунктів Маноцький та Митякінське (Ростовська область Російської федерації) здійснювався артилерійський обстріл наших позицій у прикордонні. Приблизно в цей же час відбувся артилерійський обстріл з території Росії по опорному пункту прикордонників в районі Червонопартизанська Луганської області.

Росіяни  накопичують живу силу та озброєння поблизу українсько-російського кордону. Так, у Беловський та Суджанський райони Курської області перекинуто бригаду вертольотних підрозділів Збройних сил Росії. Неподалік села Біла Берізка Брянської області зосереджено 34 одиниці військової бронетехніки Російської федерації з нанесеною символікою миротворчого військового контингенту.

До республіки Беларусь, у місто Гомель на залізничну станцію «Північний» вчора прибув російський військовий ешелон у складі 65 платформ із самохідними мінометними установками.

Також вночі через тимчасово неконтрольовані ділянки кордону терористи переправили з Росії в Україну 10 танків, які рухаються у напрямку Донецька.

Продовжуються активні заходи із затримання терористів. Вчора, о 15:30 при спробі виїзду з України до Росії рейсовим автобусом сполученням Харків – Бєлгород, в пункті пропуску «Гоптівка» прикордонниками затриманий громадянин України, причетний до терористичної діяльності. Затриманий громадянин є активним учасником  так званої «Русской православной армии», який за грошову винагороду створював проросійські агітаційні матеріали, що містять ознаки зазіхання на територіальну цілісність та незалежність України. Із затриманим працюють співробітники СБУ.

До того ж, у Маріуполі при спробі виїхати до тимчасово окупованого Криму затримана громадянка України Олена Блоха, яка займалась пропагандою тероризму, очолюючи цілий інформаційний підрозділ у російських найманців Донецька.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Вчора, у Горлівці терористи з автоматичної зброї обстріляли місцевий автомобіль швидкої допомоги, який доставляв в лікарню пораненого бандитами місцевого мешканця. На щастя, ніхто не постраждав. 

За минулу добу тільки піротехнічними підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій України виявлено та вилучено 714 од. боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів.  Ними обстежено 21,6 га територій та 4,5 га акваторій, 7 будівель. Загалом, з 6 липня 2014 року у Слов’янську та прилеглих територіях українськими рятувальниками виявлено та вилучено більше 9 тисяч боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Перевірено та розміновано 572 адміністративних споруди, обстежено 328 га територій і 25,9 га водойм.

Міжнародна підтримка

Глава Міністерства закордонних справ Німеччини  Франк-Вальтер Штайнмайер вважає, що довіра до Росії серйозно підірвана.

В цей же час Уповноважений уряду Німеччини з відносин з Росією Ґернот Ерлер висловив побоювання, що Москва може перейти до прямого військового втручання. Він  пояснив, що Москва і досі не припинила підтримувати терористів, саме тому з боку Євросоюзу й були запроваджені санкції третього рівня.

 

Новости партнеров

Загрузка...