16.10.2019
18:12
610

«Владимир Александрович, Батько…»: узник НВФ «ДНР» написал письмо Зеленскому

Житель Макеевки Донецкой области Василий Савин, находящийся в плену группировки «ДНР», написал письмо президенту Украины Владимиру Зеленскому. Текст письма опубликовало издание «Новости Донбасса».

В начале 2015 года Василий Савин был назначен «властями» «ДНР» «председателем» Центрально-городской районной администрации. Весной того же года сотрудники так называемого «МГБ ДНР» задержали его по обвинению в подготовке «захвата власти». Савина посадили в тюрьму на 23 года. По собственному утверждению заключенного, он, будучи главой районной администрации при «ДНР», готовил с единомышленниками «Украинский батальон Макеевка», который должен был оказать содействие украинской армии в тылу во время наступления. Сообщается, что Савина ни разу не посещали представители правозащитных международных организаций. В конце 2017 года он не попал в список на обмен.

Это послание к главе государства, которое передали изданию собственные источники, не первое. Ранее, в 2018 году, макеевчанин обращался к пятому президенту Украины Петру Порошенко. Письмо, копия которого оказалась в распоряжении «Новостей Донбасса», было опубликовано 31 июля 2018 года:

«Президенту України Порошенко Петру Олексійовичу.

Шановний Петро Олексійович. Звертається до Вас політичний в’язень так званої ДНР. Савін Василь Костянтинович. Я провів в подвалах та буцегарнях ДНР майже 3,5 роки, а вирок отримав 23 роки суворого режиму за підготовку повстання і повалення державного устрою так званої ДНР та створення Українського батальону Макіївка. Раніше я працював головою Кіровської районної ради у місті Макіївка і очолював фракцію Батьківщини в Донецькій обласній раді. Ми знайомі з Вами особисто з 2000 року. Неодноразво зустрічалися на різних політичних заходах. В 2000 році на співочому полі при висуванні нашого єдиного кандидата в Президенти України Ви побачили мене і запросили йти поруч з Вами. Я був єдиним депутатом від Донецької обласної ради, який виступав проти Партії Регіонів і їхнього кандидата Віктора Януковича. Ми з Вами пройшли пліч до пліча до самого ЦВК. Разом з Вами стояли на Помаранчевому та Європейському майдані. Ви маєте мене згадати<…>В 2014 році до мене надійшла інформація, що Військові ДНР весною 2015 року чекають широко маштабних дій з боку ВСУ і тому вирішили при кожному районі міста Макіївка створити на базі районних адміністрацій ДНР додаткові бойові злагодження самооборони<…>В січні 2015 року мені вдалося очолити Центрально-міську адміністрацію у місті Макіївка. Ми почали приховану агітацію і формування Українського батальону Макіївка. Наше завдання буле таке. Коли війська ВСУ почнуть штурмувати формування ДНР, то всі внутрішні війська будут стягнуті до лінії зіткнення. А ми бійці Українського батальону Макіївка захопим тим часом Макіївську міську раду, підрозділи МВД та МГБ та оголосимо населенню Макіївки про повернення під юрисдікцію України. Покличемо мешканців Макіївки до нашого батальону і повалимо з середини цей режим. Потім ми планували йти в бік Маріуполя і там з'єднатися з Частинами ВСУ. Нас видав чоловік якого ми давно знали і довіряли<…>Справу відразу засекретили, а суд зробили закритим. Мені надали саме суворе покарання серед всіх політв'язнів, які зараз перебувають в ДНР. А працівникам МГБ і цього здається замало і мою справу просять переглянути Врховний суд ДНР і дати пожиттєве ув’язнення.

Нас 12 чоловік. Нас принципово не хочуть віддавати на обмін. До нас нікого не пускають і говорять, що ми ніколи не вийдемо з подвалів ДНР. Але ми ні про що ні шкодуємо. Головний підсумок нашої роботи, що після розкриття нашої організації ватажки ДНР повністю відмовилися від формування отрядів самооборони в районних адміністрацях міста Макіївка і таким чином чисельність військ ДНР не збільшилась.

Петро Олексійович. Прошу Вас направити до мене Українського омбудсмена Людмилу Денісову, представників ОБСЄ, правозахисників, волонтерів та інші міжнародні організації для зустрічі з нами в Донецькому СІЗО та з моїми товарищами, які теж потребують цієї зустрічі».

Текст письма к Владимиру Зеленскому, которого автор называет «Батько», издание приводит полностью:

«Владимиру Александровичу.

Батько. Обращаюсь к тебе от имени всех политзаключенных ДНР. Я, Савин Василий Константинович, за подготовку народного восстания в ДНР и создания украинского батальона «Макеевка» приговорен к 12 годам строгого режима. Провел в застенках ДНР без малого пять лет.

Батько. Хоть не имели возможности проголосовать за тебя, ты наш Президент. Одному тебе верим, Батько, пойдем за тобой в самое пекло. За годы, проведенные в застенках, мы на своей шкуре доказали любовь к матери-Украине.

Мы уже ничего не боимся. Желаем только одного: освободить родную землю от российских оккупантов и местных сепаратистов.

Веди нас Батько. Желаем тебе стать освободителем Украины и стать в один ряд с гетманами Богданом Хмельницким, Петром Сагайдачным, Иваном Богуном».

Новости по теме

01.09.2017
209
Тымчук: В Макеевке из-за взрыва в мусорном баке усилили блокпосты
Тымчук: В Макеевке из-за взрыва в мусорном баке усилили блокпосты
22.08.2018
308
«МГБ ДНР» в Горловке и Макеевке искали"украинские ДРГ»: задержаны более 100 человек
«МГБ ДНР» в Горловке и Макеевке искали"украинские ДРГ»: задержаны более 100 человек
21.01.2020
443
По подозрению в убийстве жителя Макеевки задержан член НВФ «ДНР», — соцсети
По подозрению в убийстве жителя Макеевки задержан член НВФ «ДНР», — соцсети
27.12.2020
3378
Соцсети: «В Макеевке перекрыли улицу, слышен взрыв, бегают члены НВФ»
Соцсети: «В Макеевке перекрыли улицу, слышен взрыв, бегают члены НВФ»

Новости партнеров

Загрузка...