29.07.2014
12:55
63

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 12.00 вторника, 29 июля.

Приводим текст языком оригинала.

Військові дії в зоні конфлікту

Продовжуються бої на Первомайсько-Алчевському напрямку і встановленням контролю за Маринівським коридором. Тільки за останню добу терористи кілька разів контратакували Савур-Могилу, яку зайняли українські військові. Вони намагаються повернути висоту, з якої постійно обстрілювали позиції АТО.

Натомість українські військові успішно відбили всі контратаки. В результаті знищено понад 100 бойовиків, 10 одиниць бронетехніки та 12 артилерійських установок. За інформацією Державної прикордонної служби, вогневу підтримку терористів під Савур-Могилою здійснювали російські військові з району села Новоолександровське. Установки «Град» стріляли з відстані  200-300 м від кордону.

Також протягом останньої доби сили АТО, рухаючись у Первомайському напрямку, звільнили населений пункт Степанівка.

Українські військові увійшли до Шахтарська і Тореза на Донеччині та Лутугиного на Луганщині. Наразі тривають бої за повне звільнення міста Первомайська Луганської області та міста Сніжного - Донецької.

За останню добу авіація сил АТО здійснила 10 вильотів. Артилерія Збройних сил України здійснила 5 масованих вогневих ударів по позиціях терористів, які  були розміщені поза населеними пунктами. У результаті знищено значну кількість бойовиків та броньованої техніки.

Продовжуються обстріли сил АТО з території Російської Федерації. Так, за минулу добу були обстріляні позиції українських військових поблизу селища Станиця Луганська, прикордонний пункт пропуску «Красна Талівка» та позиції на Савур-Могилі. Під Красною Талівкою прикордонні наряди потрапили в зону спрацювання радіокерованого фугасу, їх обстріляли з мінометів, але вони прийняли бій та знищили позиції терористів. 

Васлідок ведення бойових дій протягом доби загинуло 10 військовослужбовців Збройних сил України, 55 українських військових отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана відповідна медична допомога.

Триває передислокація підрозділів Збройних сил Російської федерації поблизу українсько-російського кордону. На околиці російського села Подол-Гора, за 7 км від кордону з Сумської областю розташовано військовий табір. Із залізничної станції «Уразово», що напроти Харківської області, відвантажено 6 БТР. На аеродромі міста Валуйки Бєлгородської області, 18 км від кордону, навпроти відділу прикордонної служби «Тополі» Харківського загону, виявлено базування 29 вертольотів КА-52 та двох військових літаків. У районі н. п. Донецьк та Кам’янськ-Шахтинський Ростовської області, навпроти пункту пропуску «Ізварине» зафіксовано формування колони військової техніки ЗС РФ з 16 КамАЗів, яка прямувала в бік території України. На трасі М-04 «Дон» виявлено переміщення тягачів з 10 танками «Т-64» та 3 автомобілями «Урал» у напрямку кордону з Луганською областю. 

Значні угрупування російських військ зосереджені навпроти ділянки Луганського прикордонного загону. На напрямку Шрамко (РФ) – Ульянівське (в 25 м від кордону) розташовано позиції підрозділу ЗС РФ (8 БМД). На напрямку Селезньово (РФ) – Василівка (в 50 м від кордону) розташовані взводні групи військовослужбовців Збройних сил РФ  з бронетехнікою. У районі н. п. Новомиколаївка Ростовської області зафіксовано до  20 одиниць бронетехніки.  В районі н. п. Селезньово Ростовської області зосереджено до 10 одиниць бронетехніки та автомобілі КамАЗ. В районі н. п. Катеринівка Ростовської області зафіксоване значне скупчення бронетехніки та до 40 одиниць установок «Град». За наявною інформацією в н. п. Анастасіївка Ростовської області розгорнуто пункт управління, спостерігається велике скупчення підрозділів ЗС РФ (БМП, БТР, БМД, танки, артилерійські системи, РЗСО «Град»).  Про це у соціальних мережах пишуть самі військовослужбовці Російської Федерації. (ФОТО)

Російські пункти  пропуску «Куйбишево»  з українського боку «Маринівка», Донецької області та «Новошахтинськ» навпроти пункту пропуску  «Довжанський» Луганської області закриті, пропуск транспорту та людей не здійснюється. І це не дивно, враховуючи, що росіяни зробили з українським пунктом пропуску «Довжанський».

Вчорашню інформацію про ніби-то переправлення з Криму через Азовське море в Донецьку область зброї не підтверджено жодним правоохоронним та силовим органом України. Для прикриття морської ділянки державного кордону в Азовському морі та недопущення висадки на узбережжя в межах Донецької, Запорізької, Херсонської областей збройних формувань, засобів терору та охороні рейдів портів Маріуполь, Бердянськ та Генічеськ несуть службу 7 корабельно-катерних тактичних груп Морської охорони Держприкордонслужби України. У чергуванні та готовності до активних дій ще перебуває 5 кораблів та 9 катерів.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Бойовики продовжують обстрілювати житлові квартали. Так, терористи вели вогонь по центральній частині Горлівки (припинено енергопостачання), житловим кварталам Дебальцевого, центру  Амвросіївки, житловим будинкам села Манич Амвросіївського району.

Терористи продовжують руйнувати інфраструктуру. У Донецькій області бойовики підірвали залізничні колії на 41 км перегону Позникове – Торез, а також пішохідний міст під Харцизьком.

У Донецькій області терористи замінували у місті Зугрес міст та дамбу, між селами Зарічне та Зуївка під Харцизьком, мости неподалік ТОВ “Зуївський енергомеханічний завод”, у районі дитячого табору “Супутник” та через річку Кринка.

Не зважаючи на досягнуті домовленості, терористи не дозволили евакуювати дітей з дитячого будинку Донецька до Маріуполя та вивезли їх у невідомому напрямку.

Міжнародна ситуація

Про те, що терористи використовують мирних мешканців як «живий щит», підтверджують також дані доповіді  Верховного комісара ООН з прав людини, які були оприлюднені вчора. Моніторингова місія ООН з прав людини у період 8 червня – 15 липня ц.р. Місія продовжує фіксувати випадки грубих порушень прав людини з боку терористів, передусім права на життя. Зазначається, що вже не окремі цивільні особи, а цілі міста і селища використовуються терористами як «живий щит». Озброєні бойовики викрадають цивільне населення заради викупу, обміну або використання як робочої сили, часто піддають полонених тортурам та вбивають.

За даними Моніторингової місії, з середини квітня терористи на сході України викрали сотні осіб. Серед них 46 журналістів, 112 міліціонерів, 91 солдат і прикордонник, 26 представників ОБСЄ, 22 депутати, члени політичних партій та голови місцевих рад. Доля 375 людей залишається невідомою.

Водночас Міністерство закордонних справ України заявляє, що Верховний комісара ООН у доповіді уникає наголосу на першопричинах такої ситуації: активізації нелегальної діяльності незаконних озброєних формувань, їх відмові від запропонованого Президентом України Мирного плану, наданні Росією постійної підтримки терористам шляхом постачання зброї, військової техніки та найманців, продовженні терору щодо мирних жителів, викраденнях та мародерстві, а також зростаючій загрозі безпеці не лише України, а й регіону та світу, як це показала трагедія з літаком «Малайзійських авіаліній».

Учора після  п’ятисторонніх переговорів президентів США, Франції, а також глав урядів Німеччини, Великої Британії та Італії, було досягнуто згоди про  необхідність запровадження нових санкцій щодо Росії. У своїй спільній заяві лідери країн зазначили, що   попри неодноразові заклики на адресу президента РФ Володимира Путіна, Росія не намагається вплинути на бойовиків. Також Росія не здійснює реальних кроків для встановлення контролю над кордоном з Україною.

Робочий проект рішення про перший етап секторальних санкцій має бути затверджений сьогодні, 29 липня. Ці обмеження вперше стосуватимуться не окремих осіб чи підприємств, а цілих галузей економіки РФ.

За попередніми підрахунками, ефект від секторальних санкцій може досягти 100 млрд євро за два роки.

 

Новости партнеров

Загрузка...