name
Володимир Патола
03.10.2016
462

Вогонь і вітер: колеса під крилами

У Державному музеї авіації відбулася виставка ретроавтомобілів. Утім, така назва буде не зовсім правильною. Адже відвідувачі мали можливість побачити величезну кількість наайрізноманітніших друзів людини, які завдяки полум’яному серцю-мотору дають відчути вітер за вікном.

Це і господарі музею — літаки, від величезних пасажирських і транспортно-десантних до маленьких чартерних чи особистих легковиків, включаючи хижі бойові винищувачі, штурмові гелікоптери та мирні сільськогосподарські повітряні машини; і гості музею, учасники фестивалю, автомобілі: будинки на колесах різного віку та комплектації, всюдиходи, обладнані для тривалих рейдів бездоріжжям, лімузини, спортивні авто мотоколяски, відомі за фільмом «Операція „Ы“», зовсім крихітні дитячі машинки, від моделей жигулів на педальному приводі до електричних «Джондірів», якими вправно вишивали між відвідувачами наймолодші водії свята; і чимала «компанія» велосипедів.

Поряд з цивільними автомобілями — їхні військові родичі. Фольксваген, часів 2 світової війни, яких на сьогоднішній день у світі одиниці, американський «Додж» з безсмерним 12,7 міліметровим зенітним кулеметом Дегтярьова-Шпагіна (ДШК) на борту, цілий ряд радянських всюдиходів. Туристів катає оригінальний, пошарпаний в боях 60-літньої давності «Вілліс», гармату клубу історичної реконструкції тягне «Студебекер» а спостерігає за всім цим дійством відреставрована, наче тільки-но з заводу, легендарна «Полуторка».

Свято проходить весело та безхмарно, смаколики продають прямо з борту мікроавтобуса, ровесник і близький родич якого знімався в фільмі «Фантомас», а поряд хлопчина років семи, застрибуючи з братиками та сестричками з дозволу власника-реставратора за кулемет німецького мотоцикла, азартно заявляє чи то батькові, чи то своєму, не набагато старшому, братикові за кермом: «На москалів!». Ну що може бути прекраснішим?

Експозицію автомобілів полку «Азов» очолює легендарний «Пряник». Обшитий бронею автомобіль був КамАЗом у минулому житті. Рік народження, пробачте, виробництва, залізного ветерана на сьогодні точно невідомий, але це перша броньована техніка добровольчого підрозділу. Тож прапор дитячо-юнацького військово-патіотичного табору «Азовець» майорить над «Пряником» особливо гордо.

А поряд юна дівчина-інструктор з цього ж табору вчить усіх бажаючих однолітків, поки їхні батьки роздивляються поряд спортивну класику шістдесятих, правильно розбирати автомат і приводити до бою реактивну протитанкову гранату. В житті знадобиться.

А як зворушливо узяв під крило немолодий морський велетень портичовнової авіації свого проворного реактивного палубного колегу з вертикльним злетом-посадкою. А той, у свою чергу — зовсім крихітного «Москвича», старшого ще років на двадцять. А поряд, наче справжні, дитячі автомобілі і мотороллери. І всі вони у свій час принесли чимало користі, але перш за все, безумовно, радості, тим, хто сидів за штурвалом, кермом, чи просто у пасажирському кріслі.

Весело але гідно дивляться на відвідувачів дітища 74-річного кандидата фізико-технічних наук, успішного підприємця Едуарда Рудика, зокрема, і повністю електричні. Незважаючи на те, що машини зібрані у власному гаражі науковця, в якості своїх творінь киянин упевнений. Просто на очах відвідувачів «Панько», «Кріпак» і «Пегас» проходять найжорсткішу перевірку: всередину впустили дітей. Як не дивно, маленькі, але міцні машини тримаються. Радості малечі немає меж.

Тут усі знають і люблять залізних коней, на яких приїхали. Іван Деменюк привіз на продаж знайомі з дитинства поколінню 80-х авіаконструктори. І про них, і про свою робочу конячку, схожий на американського Вілліса всюдихід, невідомої нам моделі, розповідає зі знанням та з любов’ю:

«Азія Рокста — це автомобіль корейського виробництва. Концерну Кіа. Репліка відомого в усьому світі американського Вілліса. У нього взяті за ліцензією ходова частина, мсти. А от двигун — „Мазда“: 2,2 літровий дизель. Такі ж автомобілі комплектувалися 1,8-літровими бензиновими двигунами. Потужна, надійна, дуже прохідна машинка. Без проблем добирається у будь-які важкодоступні місця. Її велика перевага — економічність. Просить до 7 літрів на сто кілометрів. Випускалася така модель з 90 по 98 рік».

«А це іграшки виробництва київського заводу „Електронмаш“ — авіаконкструктори, — продовжує Іван. — Дуже гарна задумка, дуже впізнавана річ. Дуже велика кількість людей радісно реагують коли бачать ці іграшки, тому що багато з нас грались ними в дитинстві. На жаль, вони не виготовляються, завод зараз знищений. А ті, які залишилися не повинні припадати пилом. Вони мають далі приносити людям, перш за все — дітям, гарні емоції».

Здалеку привертають увагу «Мерседес» комісара Катані півстолітньої давності з хромованою автоматичною коробкою передач, потужні «Шевроле», елегантні у своїй крихітності «Альфа-Ромео», спортивні монстри, що і через десятки років після народження дозволяють кермувальнику показати, хто на дорозі господар і скромні, але наповнені неабияким шармом та стилем велосипеди й мотоцикли.

Машина це не просто засіб пересування — це особистість свого господаря. Відреставровані до вигляду оригіналу і тюнінговані, упевнені переможці раллі і скромні міські трудівники на кожен день — усі вони були відмиті, начищені і не обійдені людською увагою.