10.08.2014
16:00
68

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины

Сводная информация информационно-аналитического центра Совета национальной безопасности и обороны Украины по состоянию на 12.00 воскресенья, 10 августа.

Приводим текст языком оригинала. 

 

 

Військові дії в зоні конфлікту

 

Сьогодні вночі, приблизно о 1:40 російська сторона передала українським прикордонникам п’ятьох  військовослужбовців 72 бригади, які незаконно утримувались на території Російської Федерації. Передача відбулася на прикордонному пункті пропуску «Мілове» Луганської області.

Кожен з військовослужбовців 72-ої бригади, хто залишився вірним Присязі та виконав свій обов’язок, буде представлений до державної нагороди або відзнаки Міністерства оборони. Найближчим часом бригада буде доукомплектована, забезпечена озброєнням та технікою, посилена бойовими офіцерами. Після проходження необхідної медичної та психологічної реабілітації, солдати та офіцери бригади будуть направлені на ротаційній основі у відпустки. 

За останню добу сили АТО продовжували успішні наступальні дії. Зокрема, вже максимально звужено кільце навколо Донецька. Збройні сили  України нанесли вогневі удари по опорних пунктах противника. У результаті знищено велику кількість техніки та живої сили терористів. В лавах бойовиків спостерігається паніка та хаос. Фіксуються масові випадки дезертирства серед терористів. У них залишається лише один вихід, щоб врятувати своє життя – скласти зброю та здатись.

Протягом доби сили АТО 30 разів вступили у вогневий контакт з терористами в районах населених пунктів Міусинськ, Рясне, Майорське, Дебальцеве, Кам'янка, Весела Тарасівка, Амвросіївка, Стукалова Балка, Жовте, Гайове, Сабівка, Авдіївка, Челюскінець, Розівка, Боково-Платово, Лисички, Комуна, Нижня Вільхова, Петрівське та в районі кургану Савур-Могила.

На українсько-російському кордоні продовжуються обстріли прикордонних позицій та населених пунктів з території РФ.

З 21:00 до 21:20 з району російського села Маноцький обстріляні  позиції українських прикордонників у Луганській області.

Також вчора з 13 до 14 дня росіяни тричі обстрілювали прикордонні відділення в Амвросіївці Донецької області з артилерії та установок «Град». Згодом російські військові обстріляли населені пункти Іл’їнка Донецької області, Міусинськ Петропавлівка та Дякове Луганської області. Обстріл вівся з російських сіл Марфінка, Дібровка та Селезнівка.

Учора ми розповідали про нічний обстріл з російської території прикордонного пункту у селі Мілове Луганської області. Окрім п’ятикратного  вогневого удару з протипіхотних вогнеметів «Шмель», з боку Російської Федерації були дистанційно запущені протипіхотні міни. За задумом росіян, прикордонники, відступаючи, мали потрапити у пастку. 

Після падіння капсули міни розкрились, вистріливши в різні боки довгі жовті нитки, що сплутались між собою мов павутиння. Вашій увазі фото докази цього обстрілу. Зброї подібної на ту, яка була використана проти військовослужбовців застави, в Україні немає. Використання протипіхотних мін заборонено міжнародним гуманітарним правом.

Звертаю вашу увагу, що прикордонна застава розташована в центрі населеного пункту Мілове, тому на мінах могли підірватися і мирні жителі, насамперед діти.

Підкреслимо, що Мілове розташоване за 100 км від зони, де діють терористичні угрупування, що зайвий раз підтверджує факти російської агресії.

Авіація Збройних сил РФ продовжує порушувати повітряний простір України. Вчора о 5 годині вечора на прикордонній ділянці «Красна Талівка» Луганської області був зафіксований політ 2-х вертольотів «Мі-24», які заглибились на територію України на 2 км в напрямку Благовіщенка Луганської області. Близько 10 вечора прикордонний наряд виявив 2 російські безпілотники, які рухались у напрямку українських сіл Чаплинка та Макарівка Херсонської області.  У прикордонних з Сумською областю районах РФ зафіксовано рух 10 залізничних платформ із артилерійськими тягачами та колони із 30 БТР.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

 

На блокпосту сил АТО у Волноваському районі Донецької області військовослужбовці Збройних сил України проявили пильність та під час огляду одного з легкових автомобілів виявили велику кількість вибухової речовини – понад 130 кг у тротиловому еквіваленті, а також приховані гранати на розтяжках. Вибухівку знешкодили.

Вчора у Запорізькій області Служба безпеки України затримала особливо небезпечних терористів. Серед них - керівник та члени диверсійної групи горлівського бандгрупування. Терористи прибули на територію області з Донецька для проведення розвідувально-підривної роботи та підготовки терактів на стратегічних об’єктах Запорізької області.

Під час затримання співробітники СБУ вилучили у бойовиків боєприпаси та документи, які підтверджують їхню приналежність до терористичної організації ДНР. Наразі тривають допити затриманих та оперативно-слідчі дії.

Реакція міжнародної спільноти на події навколо України

 

Учора під час телефонної розмови з Віце-Президентом США Джозефом Байденом Президент України Петро Порошенко повідомив про свою ініціативу щодо надання української та залучення міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста, а також запропонував США долучитись до неї.  Джозеф Байден висловив підтримку зусиллям України налагодити гуманітарну допомогу в чіткій відповідності із міжнародним правом та законодавством України, а саме, принципам виключення жодного іноземного військового супроводу місії, проходження вантажів через підконтрольні Україні пункти пропуску на кордоні та багатосторонній формат, в тому числі за участю США. Він також дав високу оцінку послідовності кроків Президента України з врегулювання ситуації на Донбасі. 

Під час телефонної розмови із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель Президент України Петро Порошенко звернув увагу на зусилля української влади налагодити гуманітарну допомогу містам, що постраждали внаслідок дій терористів. Зокрема, щодо відправлення до Луганська фахівців для ремонту електропідстанцій та відновлення водопостачання, а також постачання продуктів харчування.

Ангела Меркель зауважила, що Німеччина, як і її союзники, дотримується чіткої позиції, що будь-яка гуманітарна місія повинна направлятися виключно згідно з міжнародним правом, а саме лише через канали ООН або Червоного Хреста і тільки за погодженням з української стороною. «Наша позиція чітка – будь-яке вторгнення, навіть якщо воно називається гуманітарним, є вторгненням, і це червона лінія, яку жодна держава не може перетинати», - заявила Канцлер Німеччини.

Новости партнеров

Загрузка...